Banken hebben bij tienduizenden mensen die afgelopen jaar hun hypotheek lieten oversluiten te veel aan boeterente in rekening gebracht.
Dat constateert claimorganisatie Oversluitclaim, nu de Autoriteit Financiële Markten (AFM) duidelijkheid heeft verschaft over wat banken hierbij voor vergoeding mogen vragen.
Per geval zou het gaan om ongeveer 3.000 euro die consumenten terug zouden moeten krijgen, aldus de organisatie die een initiatief is van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl. Sinds 14 juli vorig jaar ziet de AFM erop toe dat banken niet te hoge oversluitboetes rekenen. Over wat precies te hoog is en wat niet, bestond echter onduidelijkheid. Daarom startte de toezichthouder een onderzoek. Het resultaat daarvan is maandag gepubliceerd.
De AFM maakte daarbij zelf geen inschatting van de schade van gedupeerden. De financiële waakhond roept banken wel op alle sinds 14 juli vorig jaar te veel geïnde boetes terug te betalen en zegt later dit jaar te zullen checken of dit ook echt gebeurt.
ABN Amro en Rabobank verwachten beide in totaal zo’n 5 miljoen euro terug te betalen, aan een deel van de respectievelijk ongeveer 15.000 en 10.000 klanten die sinds 14 juli 2016 een oversluitvergoeding hebben betaald. ING zegde ook toe de kosten van het oversluiten opnieuw te berekenen, eveneens vanaf 14 juli. Hoeveel geld daarmee ongeveer gemoeid is, meldde ING niet. SNS-moederbedrijf de Volksbank zei de vergoedingen van ongeveer 2.500 klanten te herberekenen. Zij betaalden gemiddeld 2.900 euro per transactie.
De banken gaven daarmee geen gehoor aan de oproep van belangenclub Vereniging Eigen Huis (VEH), die een “moreel appel” deed om de AFM-leidraad met terugwerkende kracht over een periode van minimaal vijf jaar toe te passen.
Volgens de AFM bestonden er voor 14 juli 2016 “geen specifieke wettelijke regels”. Oversluitclaim betwist dit echter en probeert al enige tijd gedupeerden te verzamelen voor een collectieve claimprocedure.
Bron: ANP/Accountant