Door nieuwe wetgeving verdwijnt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen vanaf dat moment hun arbeidsrelatie vastleggen in een overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Zo is er zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. De wijziging is onderdeel van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA). Er is een overgangsregeling voor bestaande VARs.
Beschikbare overeenkomsten
Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de afspraken over hun arbeidsrelatie vastleggen in een overeenkomst. Hiervoor kunt u een modelovereenkomst, voorbeeldovereenkomst of een individuele overeenkomst gebruiken die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Zo heeft u vooraf zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden of te betalen. U kunt nu al werken met een beoordeelde overeenkomst.
U kunt overeenkomsten laten beoordelen door de Belastingdienst. De Belastingdienst publiceert ook regelmatig nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten.
Overgangsregeling VAR
Tot de nieuwe wet officieel ingaat, is er een overgangsregeling.
Nog geen VAR, maar wel nodig?
Vraag dan een VAR aan bij de Belastingdienst. Dit geldt ook als u een VAR heeft, maar als u in 2016 onder andere omstandigheden of voorwaarden gaat werken. Of als u andere werkzaamheden dan uw huidige werkzaamheden gaat uitvoeren. Deze VAR is geldig tot de ingangsdatum van de nieuwe wet.
Is mijn VAR nog geldig?
De VAR die u heeft gekregen voor 2014 en 2015 kunt u ook in 2016 nog gebruiken. Maar alleen als u hetzelfde werk blijft doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden. Anders moet u een nieuwe VAR aanvragen. Deze VAR is geldig tot de ingangsdatum van de nieuwe wet.
Soorten VAR
De Belastingdienst kijkt naar verschillende zaken om te beoordelen welke VAR u krijgt. Bijvoorbeeld hoeveel klanten u heeft, of u zelf beslissingen neemt, aanwijzingen opvolgt en of u zelf de werkzaamheden moet verrichten. Afhankelijk van uw situatie krijgt u één van deze 4 soorten VAR:
- VAR-wuo: winst uit onderneming
- VAR-dga: werkzaamheden voor een vennootschap
- VAR-row: resultaat uit overige werkzaamheden
- VAR-loon: inkomsten uit een dienstbetrekking